Stem beter

Tijdens onze studie leerden we dat het verschil tussen voorlichting en propaganda te maken heeft met de vrijheid van de ontvanger. In het geval van propaganda wordt de ontvanger informatie onthouden om tot een objectief vergelijk te komen. Politieke campagnes zijn per definitie een vorm van propaganda. Zelden of nooit zijn ze voorlichtend van aard. Om daar iets aan te doen is er tegenwoordig de Stemwijzer. De Stemwijzer geeft voorlichting over verkiezingsprogramma’s en via een test ontvang je een indicatief stemadvies. Groot was de verbazing toen Mark Rutte gisteren bij de aftrap van de nieuwe campagne van de Stemwijzer direct het advies kreeg om alles maar vooral geen VVD te stemmen.

Maar ja, die kreeg ooit ook al eens een welgemeend advies van studenten: Oprutte! Dan toch maar beter Rita Verdonk aan het roer? Geen Stijl bombcheckte de site en stelt vast dat er weinig deugt van deze nieuwe Stemwijzer. En ontwikkelde daarom de Stem Beter-quiz. En daar rolde een betrouwbaar en genuanceerd stemadvies uit waar we wel wat mee kunnen:

UW UITSLAG: Stembeter

Jij bent een burgerpik, dus stem rechts. VVD ofzo. Of die partij van Wilders. Je kan je lekker druk maken over mannen met snorren, wat wel een beetje vaag is. Het is duidelijk dat je te weinig loon ontvangt want anderen krijgen in jouw ogen veel te veel. Je wilt hier graag iets aan veranderen. Niet door zelf harder te werken, maar door te gaan stemmen… Natuurlijk heeft jouw stem zin. PROEST, Moehaha. Ohja, over vier jaar zeik je nog.

En daar konden we dan wel weer om lachen..

vvd-mark-rutte.jpg

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons: Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Maak een notitie op deze pagina met Fleck
This entry was posted in Borrelpraat. Bookmark the permalink.

One Response to Stem beter

  1. Lijmtube says:

    En ik kreeg ook een stemadvies dat op mijn lijf is geschreven:

    Jij bent een linkse rakker. Stem maar GroenLinks, SP of Pvda. Het maakt je allemaal geen flikker uit, zolang het maar rood of groen is. Je ideaalbeeld is een Nederland waar alle ondernemingen genationaliseerd zijn en waar dertig man zich doodwerken voor de rest van het land. Vrijheid van meningsuiting voor iedereen, zolang het maar het linkse gedachtengoed is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>